Kampen mot matsvinn
Matsvinn - hvor ille er det?
FN har slått fast at av all produksjon av mat verden over, blir ⅓ aldri spist! Når over 800 millioner mennesker (det er ca Norges befolkning ganger 150) over hele verden lever i sult, er dette veldig trist og et stort miljø- og samfunnsproblem. Bare i Norge alene blir det hvert år kastet minst 417.000 tonn mat.
Klimaet blir også hardt rammet av matsvinn, sett bort fra alle ressursene som blir brukt for å produsere maten, står matsvinn i seg selv for 8% av klimagassutslipp i verden.
Visste du at dersom matsvinnet i Norge hadde blitt kuttet til null, ville det hatt samme effekt på klimaet som å fjerne 400.000 biler! (framtiden i våre hender)
FNs ferskeste klimarapport slår fast at et av de viktigste klimatiltakene for å redusere klimagassutslipp er å redusere nettopp matsvinn.
Du kan selv beregne hvor mye mat din husholdning eller din bedrift kaster hvert år og hvor mye dette belaster miljøet og økonomien med Matvett sin matsvinnkalkulator: https://www.matvett.no/bransje/matsvinnkalkulator
Matsvinn - hvor oppstår det?
Når det snakkes om matsvinn, blir det ofte lagt mye vekt på forbrukerne. Det er jo i og for seg rett, da forbrukerne står for over halvparten (55%) av matsvinnet i Norge (hver 8 handlepose går i søppla!), men matsvinn skjer også i alle andre ledd i matverdikjeden. Det oppstår i produksjon og høsting, under transport og lagring og helt inn på kjøkkenet ditt. Ifølge matvett står matindustrien for rundt 22%, dagligvarehandelen for ca. 15%, serveringsbransjen for 7% og grossister for ca. 1 % av det årlige svinnet (data hentet fra matvett.no). Økonomisk sett tilsvarer dette nesten 20,7 milliarder kroner, samt 1,26 millioner tonn Co2-utslipp.
FRA SVINN TIL BÆREKRAFTIG OG SUNN SNACKS!
Krispy redder frukt fra å bli matsvinn ved å bruke overskuddsfrukt fra lokale virksomheter.Vi tar i mot denne frukten og stopper modningsprosessen gjennom frysetørking. Slik hjelper vi lokale virksomheter å kutte matsvinn.
Om oss
Silje er utdannet siviløkonom og har faglig kompetanse innen ledelse, økonomi og bedriftutvikling. Hun har jobbet i serviceyrket i mange år, og er derfor veldig flink med våre kunder og bedriftutvikling.
Benjamin er utdannet politi, og fullførte nylig en bachelorgrad i krisehåndtering. Han har i mange år vært selvstendig næringsdrivende som underholdningsartist. Han har det siste året tatt kurs innenfor koding og design.
Stolte matreddere
Frukt går gjennom mange ledd før den når butikken, men mye kastes på grunn av overproduksjon, overkjøp og skjønnhetsfeil. For å redde denne frukten og øke holdbarheten valgte vi frysetørking. Gjennom avtaler med fruktgrossister får vi frukt som ellers ville blitt kastet, enten gratis eller til redusert pris. Frukten kuttes, frysetørkes og pakkes for salg. Produksjonen startet i Tønsberg i mai 2021, og tidlig distribusjon av smaksprøver skapte interesse. Allerede kort tid etter var Krispyfrukt tilgjengelig på Meny Revetal og Meny Tolvsrød i Vestfold. Ettersom årenes løp har vi fått flere utsalgssteder i Vestfold, Buskerud, Akershus og Oslo.