Kampen mot matsvinn
Matsvinn - hvor ille er det?
FN har slått fast at av all produksjon av mat verden over, blir ⅓ aldri spist! Når over 800 millioner mennesker (det er ca Norges befolkning ganger 150) over hele verden lever i sult, er dette veldig trist og et stort miljø- og samfunnsproblem. Bare i Norge alene blir det hvert år kastet minst 417.000 tonn mat.
Klimaet blir også hardt rammet av matsvinn, sett bort fra alle ressursene som blir brukt for å produsere maten, står matsvinn i seg selv for 8% av klimagassutslipp i verden.
Visste du at dersom matsvinnet i Norge hadde blitt kuttet til null, ville det hatt samme effekt på klimaet som å fjerne 400.000 biler! (framtiden i våre hender)
FNs ferskeste klimarapport slår fast at et av de viktigste klimatiltakene for å redusere klimagassutslipp er å redusere nettopp matsvinn.
Du kan selv beregne hvor mye mat din husholdning eller din bedrift kaster hvert år og hvor mye dette belaster miljøet og økonomien med Matvett sin matsvinnkalkulator: https://www.matvett.no/bransje/matsvinnkalkulator
Matsvinn - hvor oppstår det?
Når det snakkes om matsvinn, blir det ofte lagt mye vekt på forbrukerne. Det er jo i og for seg rett, da forbrukerne står for over halvparten (55%) av matsvinnet i Norge (hver 8 handlepose går i søppla!), men matsvinn skjer også i alle andre ledd i matverdikjeden. Det oppstår i produksjon og høsting, under transport og lagring og helt inn på kjøkkenet ditt. Ifølge matvett står matindustrien for rundt 22%, dagligvarehandelen for ca. 15%, serveringsbransjen for 7% og grossister for ca. 1 % av det årlige svinnet (data hentet fra matvett.no). Økonomisk sett tilsvarer dette nesten 20,7 milliarder kroner, samt 1,26 millioner tonn Co2-utslipp.